Финансови ръководители от Групата на седемте богати страни ще се ангажират днес, да обединят усилията си за борба с нарастващата заплаха от международни кибер атаки, според проектостановище от среща, която провеждат в Италия, съобщава Ройтерс.

Глобална кибер атака инфектира десетки хиляди компютри в почти 100 страни в петък.

Мащабна кибер атака удари редица организации по целия свят
Обновена

Мащабна кибер атака удари редица организации по целия свят

Засяга организации в цяла Европа в мащаб, който никога досега не е виждан

"Ние осъзнаваме, че инцидентите в кибернетичното пространство представляват все по-голяма заплаха за нашите икономики и че са необходими подходящи политически отговори на цялата икономика", съобщава проектостановището видяно от Ройтерс.

Проектостановището призовава за общи споделени практики бързо да се видят уязвимостите в световната финансова система и подчертава значението на ефективните мерки за оценка на кибернетичната сигурност сред отделните финансови дружества и на секторно равнище.

Проектът ще бъде разгледан преди да бъде публикуван по-късно днес от министрите на финансите и централните банкери на Г7, които обсъждат проблемите, пред които е изправена световната икономика на двудневна среща в Бари, Италия.

Сноудън обвини АНС, че не е предотвратила глобалната кибер атака

Сноудън обвини АНС, че не е предотвратила глобалната кибер атака

Над 80 държави бяха засегнати

Италианският финансов министър Пиер Карло Падоан заяви пред репортери, че дискусиите, които бяха насрочени преди нападенията в петък, бяха "за съжаление много навременни".