Съдът на ЕС подкрепи решение на Франция да забрани транспортната услуга на американската компания Uber, без да се налага да уведомява Брюксел, съобщават АФП и "Ройтерс".

Париж се обърна към съда срещу местните мениджъри на Uber заради незаконни таксиметрови услуги.

Двете осведомителни агенции отбелязват, че това е още един удар върху американската компания.

В съобщение на съда се казва, че страните членки могат да забраняват и да наказват незаконни транспортни услуги в контекста на услугата на UberPOP, без предварително да уведомяват Европейската комисия за проектозаконодателството.

Случаят се отнася до използването на нелицензирани шофьори от страна на компанията като част от услугата UberPOP, която е блокирана.

От компанията в САЩ твърдят, че Франция трябва предварително да поиска одобрението на ЕК за предложеното законодателство за таксиметровите шофьори, което не е сторено от Париж. Според компанията следователно обвиненията в престъпления срещу двама от мениджърите на Uber във Франция са невалидни.

В законодателството на ЕС е заложено, че национални закони, които засягат дигитални услуги, трябва да бъдат съобщавани на Брюксел предварително, за да се гарантира, че не вредят на единния пазар.

Но според съда искането на Uber не може да се приложи.

Компанията беше принудена да напусне Дания и Унгария, а властите в Лондон отнеха разрешителното на Uber. Американската компания обжалва решението пред съда.