Съдът на Европейския съюз постанови, че Унгария е нарушила законодателството за мигрантите, тъй като е попречила на някои имигранти да потърсят убежище и с преместването на мнозина в транзитни лагери, информира АФП.

Унгария не е изпълнила задълженията си съобразно законодателството на ЕС в сферата на процедурите за осигуряване на международна закрила, се казва в решението на съда.

Унгария нанесе сериозен удар върху ЛГБТ общността с пакет от закони

Унгария нанесе сериозен удар върху ЛГБТ общността с пакет от закони

Единият от законите забранява на еднополовите двойки да осиновяват деца

През 2015 г., в пика на мигрантската криза, когато хиляди мигранти и бежанци заляха Югоизточна Европа и се насочиха към Северна и Западна Европа, Унгария избра свой път.

Правителството на унгарския премиер Виктор Орбан вкара мигрантите в транзитни зони и ограничи възможността им да подават документи за убежище.

Съдът установи, че Унгария не е позволила на бежанците да бъдат освободени от задържане, докато техните случаи са били разглеждани и страната не е осигурила специална защита на децата и уязвимите.

Полша и Унгария обявиха победа след сделката за бюджета на ЕС

Полша и Унгария обявиха победа след сделката за бюджета на ЕС

Въпреки че по-рано заплашваха да блокират бюджета заради определена клауза

Където молбите за убежище са били отхвърлени, при някои случаи бежанците са принудително ескортирани от полицията от другата страна на ограда, издигната на няколко метра от границата със Сърбия, подчертава съдът.

Това се разглежда като нарушение на директива на ЕС, установяваща предпазни мерки при експулсиране на нелегални имигранти.

Ограничаване на достъпа до процедурата за международна закрила, незаконното задържане в транзитни зони на подали молби за закрила и незаконното преместване на граждани на трети страни в гранична зона, без да се съблюдават гаранциите около процедурата по връщане, представлява нарушение на законодателството на ЕС, подчертава съдът.