Американският информационен сайт Axios представя фактите около стрелбата в Калифорния, при която загинаха трима души, а 15 пострадаха.

6-годишно момче, 13-годишно момиче и мъж между 20 и 30 г. са застреляни на фестивал в град Гилрой, Калифорния, обявиха от местната полиция.

15 души са ранени при стрелбата в неделя. Петима остават в болница.

Заподозряният е 19-годишният Сантино Уилям Леган, който законно е закупил оръжие като автомат "Калашников" в щата Невада.

Полицията разследва информация за втори заподозрян.

Полицията е получила сигнал за стрелба в 17,41 часа местно време. Нападателят е използвал инструмент, за да пререже оградата и да влезе на фестивала.

Трима полицаи са успели да ликвидират заподозряния, въпреки че те са били с пистолети, а нападателят с автомат.

На фестивала е имало хиляди хора.

ФБР работи за установяване на мотивите за атаката.

Потребител, идентифициран като заподозряния, е свързан с расистки манифест, който е публикуван в социалните мрежи дни преди нападението.

Агенти на ФБР нахлуха в апартамент в град в Невада, който е свързан с нападателя.

Garlic Festival в Гилрой се провежда от 1979 г. Неделя е бил финалният ден на събитието. В Гилрой живеят около 50 000 души. Градът е известен с чесъна си и фестивалът е именно свързан с това. На него се представят различни ястия с чесън, включително и сладолед. Гилрой е на около 130 километра от град Сан Франциско.

"Лос Анджелис таймс" отбелязва, че в Калифорния е незаконно да се притежава полуавтоматично оръжие като това, използвано при атаката.