Предупредително съобщение за авария в канадска АЕЦ стресна милиони, преди да стане ясно, че тревогата е фалшива. 

В предупрежденията се казва, че "служителите реагират на инцидент" в Пикърингската ядрена станция, намираща се източно от Торонто, съобщиха световните информационни агенции.

Втори сигнал бе изпратен почти два часа по-късно. От него стана ясно, че става въпрос за грешка. Не е ясно какво е причинило грешката.

Кметът на Пикъринг Дейв Райън заяви, че "изисква пълно разследване от съответните органи".

Първото съобщение беше изпратено около 7.30 часа местно време в неделя до хората, намиращи се в рамките на 10 км от съоръжението. Предупреждението е било изпратено от провинциалния център за спешни действия на правителството на Онтарио.

"Съобщава се за инцидент в ядрената станция" Пикинг ". Няма анормални нива на радиоактивност от станцията и аварийният персонал реагира на ситуацията. Хората в близост до пикингската станция за ядрена генерация НЕ трябва да предприемат защитни действия в момента", се казва в сигнала.

Ontario Power Generation, която управлява централата, по-късно заяви, че съобщението е "изпратено по погрешка и няма опасност за обществото или околната среда".

"Колкото съм облекчен, че нямаше действителна спешна ситуация, толкова съм и разстроен, че възникна грешка като тази.", написа кметът Райън след изясняването на ситуацията

АЕЦ-ът е разположена на брега на езерото Онтарио на около 50 км от Торонто. Тя започва да работи през 1971 г. и е една от най-големите в света.