Лидерът на ФАРК официално обяви, че историческото разоръжаване на организацията е завършено. С това се слага край на надзорния процес на ООН по разоръжаване на организацията, съобщава АФП.

"Днес ние няма да подведем Колумбия. Днес ние сваляме нашите оръжия", каза командир Родриго Лондоно, един от прякорите на марксисткия бунтовнически лидер Тимолеон Хименес, с прякор Тимошенко, по време на реч в централния град Месетас.

"Сбогом на оръжията, добре дошъл на мира", добави той.

Разоръжаването е част от сключения през 2016 г. мирен договор с колумбийското правителство. Предаването на оръжията е ключова част от усилията за прекратяване на дългогодишния териториален и идеологически конфликт.

ФАРК е създадена през 1964 година като военно крило на местната комунистическа партия. Идеологията й е да се борят за "Нова Колумбия" - общество на социална справедливост и равенство. Към момента в състава й влизат около 20 000 бойци, разделени на групи.

ФАРК почти приключи с разоръжаването си

ФАРК почти приключи с разоръжаването си

Както изисква мирното споразумение с Колумбия

Организацията е призната от САЩ и европейските страни за терористична. Има сериозни подозрения, че организацията поддържа една част от дейността си с трафик на наркотици.

ФАРК гони петима командири

ФАРК гони петима командири

Двама от командирите са били въвлечени в разпространение на наркотици

Жертви на ФАРК за половин век въоръжен конфликт в Колумбия са най-малко 220 хиляди души.