Тъй като вариантът Омикрон се разпространява "като горски пожар" в Съединените щати, вероятно почти всички ще бъдат изложени на този щам. Ваксинираните хора обаче ще го понесат по-добре, заяви водещият експерт по инфекциозни болести в САЩ д-р Антъни Фаучи, цитиран от CNN.

"Омикрон, с неговата изключителна, безпрецедентна степен на ефективност на предаване, в крайна сметка ще открие почти всички", коментира д-р Фаучи. "Тези, които са били ваксинирани, ще бъдат изложени на риск. Някои, може би много от тях, ще се заразят, но е много вероятно да се справят сравнително добре в смисъл, че няма да има хоспитализация и смърт", допълни той.

За разлика от тях, хората, които не са ваксинирани, ще изкарат заболяването тежко, по думите му.

Над 62% от населението на САЩ е напълно ваксинирано, но само 23% са си поставили и бустерна доза, сочат данни на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в страната.

Коментарите на Фаучи бяха направени в отговор на въпрос дали пандемията е навлязла в нова фаза. Тя ще настъпи, когато има достатъчно защита в обществото и лекарства за лесно лечение на тежкия Covid-19, каза той и добави: "Може би сме на прага на това в момента".

Данни от вторник сочат, че в американски болници са били настанени над 145 900 души с коронавирус - брой, който надхвърля предишния пик от средата на януари 2021 г. (142 246) и е почти два пъти по-голям от този преди две седмици.

През изминалата седмица в Съединените щати средната дневна стойност на новозаразените надхвърли 750 000.

Щатите с ужасяващ рекорд - 1,13 млн. новозаразени за ден

Щатите с ужасяващ рекорд - 1,13 млн. новозаразени за ден

Това е най-високата дневна стойност в света