Федералното бюро за разследване на САЩ е платило на професионални хакери, за да получи достъп до iPhone-а на единия от извършителите на нападението в Сан Бернардино през декември 2015 година. Това пише вестник „Вашингтон пост”, цитиран от „Гардиън”.

Американското издание уточнява, че ФБР е платило на група професионални хакери, за да закупи от тях неизвестен пробив в системата за сигурност на телефона.

В информацията се отбелязва, че хакерите са предоставили най-малко една така наречена zero-day уязвимост в сигурността на iPhone 5C, която позволява на бюрото да заобиколи заключването на телефона и опцията, при която, ако се въведе 10 пъти поред грешна парола, информацията в телефона автоматично се изтрива.

Преди да успее да влезе в телефона ФБР се обърна към съда с молба Apple да създаде софтуер за отключване на телефона. Но компанията обяви, че това ще постави под риск всички телефони и отказа да съдейства.

След като бюрото успешно проникна в телефона, то оттегли молбата си към съда.

Телефонът е на Саиф Фарук - един от извършителите на атаката в Сан Бернардино през декември 2015 година, при която бяха убити 14 души.