60 души са арестувани по обвинения в детска порнография и три непълнолетни деца са спасени при съвместна операция на агенти на Федералното бюро за разследване (ФБР) на САЩ и полицията на Аржентина, Чили и Мексико.

Това обявиха официални представители, цитирани от „Франс прес”.

Непълнолетните, които са на възраст 9,14 и 15 години, са спасени в Мексико като част от „Операция без граници”, обявиха в съобщение от Националната комисия по безопасност на Мексико.

Децата са „използвани от близки роднини или съседи, за да се сдобият с кадри и снимки с детска порнография, които по-късно са качени в интернет сайтове, социални мрежи и изпращани по мейл”, допълва се в съобщението.

8 от арестите са извършени в Мексико, отбелязват от комисията, но не разкриват дата на задържането и имената на арестуваните.

По отношение на останалите 52-ма арестувани в съобщението се отбелязва, че са издадени заповеди за арести в Бразилия, Колумбия, Коста Рика, Испания, Гватемала, Парагвай, Венецуела и САЩ.

В събота властите в Уругвай обявиха, че като част от операцията са задържани четирима заподозрени на възраст между 32 и 61 години за притежание на детска порнография.