Руският бизнесмен и собственик на Челси Роман Абрамович е задържан на територията на САЩ от служители на ФБР, съобщава rbc.ru.

На този етап няма други подробности около ареста. Именно това е причината и за появата на различни спекулации по темата - дали задържането му не е свързано със смъртта на друг милиардер от Русия - Борис Березовски, който почина преди два дни при мистериозни обстоятелства в Лондон, или пък с бизнеса на Абрамович.

На този етап няма официално потвърждение за ареста.

Междувременно, представител на контролираната от Роман Абрамович фирма „Милхауз Кепитал" Джон Ман опроверга пред gazeta.ru информацията за ареста на олигарха.

Роман Аркадиевич се намира в САЩ, но е на свобода. Информацията за ареста му е лъжлива, заяви Ман.

Друг неназован от изданието източник също потвърдил думите му и пояснил, че тази информация изобщо не отговаря на действителността.

Кореспондентът на „Комсомолская правда" в Ню Йорк Алексей Осипов съобщава, че досега в генералното консулство на Руската федерация в града не знаят нищо за евентуалното задържане на Абрамович на американска територия.

Служители на руското генерално консулство в Ню Йорк проверяват съобщенията на медиите: „Разбира се, ние ще проверим тези съобщения, както и всяка друга информация, която касае руски гражданин", коментира служител на руското консулство, цитиран от Интерфакс.

Руският олигарх има недвижими имоти в няколко от американските щати. Преди няколко дни яхтата на Абрамович акостира в Ню Йорк, а медиите свързваха появата й с напредналата бременост на жена му Даря Жукова, която имала намерение да роди в града.

Ако Абрамович е бил задържан, това вероятно се е случило именно в Ню Йорк, предполага „Комсомолская правда".

Преди седмица името на Абрамович беше споменавано във връзка с друго трагично събитие - във Франция беше открит мъртъв адвокатът Оливие Мецнер, представлявал интересите на руския олигарх през 2005 г. Тялото на известния юрист беше извадено от водата. Коментирайки резултатите от аутопсията, прокурор Тиер Фелипе каза, че това наистина е било удавяне. Точното време на самоубийството специалистите се затрудниха да определят, като само установиха, че адвокатът е починал през нощта срещу 17 март. Веднага беше съобщена версията за самоубийство: Мецнер беше оставил две писма - до роднините и до приятелите си, в които обяснява постъпката си.