Федерален съдия отхвърли аргументите на президента на САЩ Доналд Тръмп, че действащ държавен глава има имунитет срещу криминално разследване, с което позволи на окръжния прокурор на Манхатън да поиска данъчните декларации на милиардера от последните 8 г., пише "Ню Йорк таймс".

Очаква се адвокатите на Тръмп да обжалват решението на съдия Виктор Мареро от федералния съд в Манхатън. Преди около месец окръжният прокурор на Манхатън поиска от счетоводната фирма на Тръмп Mazars USA да предаде данъчните декларации от 2011 г.

Прокурор Сайръс Ванс разследва дали са нарушени законите на щата Ню Йорк, когато Тръмп и компанията му са върнали пари на бившия му адвокат Майкъл Коен, който през 2016 г. е купил мълчанието на порноактрисата Сторми Даниелс, която твърди, че е имала афера с Тръмп.

Тръмп категорично отрича да е имал контакти с Даниелс.

През миналия месец адвокатите на американския лидер предприеха действия за блокиране на призовката, като се аргументираха, че Конституцията на САЩ дава имунитет на действащия президент срещу криминално разследване. Адвокатите признаха, че аргументите им не са изпитвани в съда, но предупредиха, че публикуването на данъчните декларации ще причини на Тръмп "непоправима вреда".

От прокуратурата в Манхатън поискаха от съдия Мареро да отхвърли жалбата на Тръмп. Мареро е назначен от бившия президент Бил Клинтън.

Адвокатите на американския лидер определиха разследването на Ванс, демократ, като политически мотивирано.

Миналата седмица адвокати от правосъдното министерство поискаха от съдията временно да блокира изпълнението на призовката, докато съдът разглежда "важни конституционни казуси" по случая.

Министерството на правосъдието не казва дали е съгласно с позицията на Тръмп, че не може да бъде разследван. Но ведомството отбелязва, че иска да изложи позицията си, като се позовава на конституционни въпроси.

Конституцията на САЩ не казва изрично дали могат да бъдат повдигнати обвинения срещу действащ президент. Върховният съд не е излизал с отговор по въпроса.