Министърът на външните работи на Финландия Тимо Сойни спечели вот на недоверие в парламента заради възгледите си срещу аборта, информира ДПА.

В подкрепа на Сойни гласуваха 100 депутати срещу 60 в 200-местния парламент. 18 депутати се въздържаха, докато 21 не присъстваха на гласуването.

Дясноцентристката коалиция има 103 места в парламента, докато четирите опозиционни партии, които поискаха вота на недоверие, държат 72 места.

Социалдемократите, Зелените, Шведската народна партия и Левият съюз обявиха, че позицията на Сойни е в сблъсък с официалната политика на Финландия за абортите и правата на жените.

Сойни, който е католик, е критикуван заради участието си на събитие против аборта по време на официална визита в Канада по-рано тази година.

Министърът коментира, че е присъствал на бдение в Канада в свободното си време и че възгледите му за аборта са известни от повече от 30 г. и са в съответствие със свободата на словото и свободата на вероизповедание.

Премиерът Юха Сипила обяви, че правителството ще застане зад Сойни.

През миналата година Сойни напусна поста на дългогодишен лидер на популистката "Истински финландци", която впоследствие се раздели. Той се присъедини към фракция, известна като "Синя реформа", която остана в дясноцетристкото коалиционно правителство, в което участват Финландски център и консервативната Национална коалиционна партия.