САЩ са в опасност да загубят своя троен А суверенен кредитен рейтинг по-късно тази година, заяви Fitch, предупреждавайки, че продължаващото затваряне на правителството скоро може да започне да влияе върху способността му да приеме бюджет, пише американската медия CNBC, цитирана от Money.bg.

Несъгласието между президента Доналд Тръмп и демократите в Конгреса за пакет от разходи за финансиране на девет правителствени агенции влезе в своя 19-ти ден. То идва в момент, когато депутатите са дълбоко разделени по искането на президента за пари за гранична стена.

"Мисля, че хората гледат числата на CBO (Congressional Budget Office - Бюрото на Конгреса по бюджет). Ако хората отделят време да погледнат, ще видят, че нивата на дълга се повишат, можете да видите, че нивото на тежестта на лихвите в правителството на САЩ ще се движи значително по-високо през следващото десетилетие", заявява Джеймс Маккормак, главен световен директор на Fitch.

"Трябва да има някаква фискална корекция, която да компенсира това, или самият дефицит се движи по-високо и вие всъщност заемате пари, за да плащате лихви по дълга. Така че има значимо фискално влошаване, което се случва в Съединените щати", добавя той.

По-късно по време на събитие в Лондон Маккормак добавя: "Ако това спиране продължи до 1 март и таванът на дълга стане проблем няколко месеца по-късно, може да се наложи да започнем да мислим за рамката на политиката, невъзможността да се приеме бюджет ... И дали всичко това съответства на тройно-А".

"От гледна точка на рейтинга проблемът е в тавана на дълга", пояснява той.

В коментар, публикуван в петък, Fitch заяви, че суверенният кредитен рейтинг на най-голямата световна икономика зависи от това дали продължаващото закриване вероятно ще се превърне в "по-изразена дестабилизация на фискалната политика".

Това включва и преразглеждане на лимита на дълга на страната, добави Фич, позовавайки се на сегашната политическа безизходица във Вашингтон.

Рейтинговата агенция посочва също, че американският лимит на дълга ще влезе в сила от март.

"Смятаме, че рискът от неуспех да се вдигне лимитът на дълга навреме, за да се предотврати дългова криза, е малък", пише Фич в коментара си и добавя: "Доказателствата за по-голяма дисфункция във фискалната политика все още могат да допринесат за негативен натиск върху американския рейтинг - (и) това е особено вярно, тъй като дефицитите продължават да се увеличават."