Кандидатът за президент на Франция Франсоа Фийон заяви, че ще напусне битката, ако започне разследване срещу него, съобщава БиБиСи.

Припомняме, по-рано изданието "Canard Enchaine" съобщи, че Пенелоп Фийон, съпругата на консервативния политик, е получила около 500 хиляди евро като помощник на съпруга си в парламента, което предизвика скандал във френското общество.

Фийон представи документи, че съпругата му е работила като негов помощник

Фийон представи документи, че съпругата му е работила като негов помощник

Заплащането й предизвика скандал...

Фийон заяви пред френска телевизия, че няма нищо нередно или незаконно от наемането на Пенелоп. Той поясни, че ще предостави доказателства.

Това накара финансови прокурори да започнат предварително разследване.

Пред телевизия TF1 той поясни, че е подал оплакване срещу вестника и изрази "отвращението" си от разразилия се скандал.

"Само едно нещо би ми попречило от това да бъда кандидат: това е, ако моята чест бъде накърнена, ако официално бъда разследван" от съдия, каза кандидатът на "Републиканците".

Медиите взеха на прицел съпругата на Франсоа Фийон

Медиите взеха на прицел съпругата на Франсоа Фийон

Фийон заяви, че е възмутен от информация

"Винаги жена ми е работила за мен, откакто за първи път бях избран през 1981 година", защити се Фийон и добави, че през повечето време е било безплатно.

Пенелоп Фийон е коригирала речите на съпруга си, приемала е важни гости, представлявала го е на срещи, което според кандидата е "реално, легално и напълно прозрачно".

"Въпросът е защо, жена ми получава заплата от 1997 година, това се появява сега, два месеца и половина преди изборите? Ясно е, че това е опит да ме събори като кандидат за президент", поясни той.

Фийон е наредил на адвоката си да предостави документи на прокуратурата, с които да обори обвиненията, но той подчерта, че нищо няма да изнесе на "медийния съд".

62-годишният десен кандидат е основният претендент за Елисейския дворец на президентските избори през април и май.