Децата, чиито бащи играят с тях от много ранна възраст, по-лесно контролират поведението и емоциите си, което оказва благоприятно въздействие, когато пораснат и започнат училище.

Това се посочва в проучване на факултета по образование към Кеймбриджкия университет и LEGO Foundation, които са изследвали как майките и бащите играят с децата си от 0 до 3 г. и как това се отразява на детското развитие, пише "Гардиън".

Макар и да има много прилики, авторите на проучването са установили, че бащите се ангажират с по-физически игри като гъделичкане, гонене и носене на гръб, което според изследователите изглежда помага на децата да се научат да контролират емоциите си.

Изследването се основава на преглед на данни от 78 проучвания, които са проведено предимно в Европа и САЩ между 1977 и 2017 г., при които е открита постоянна корелация между играта между бащата и детето и способността на детето по-късно да контролира чувствата си.

Авторите на проучването са открили, че средно повечето бащи играят с децата си ежедневно, но дори и с най-малките деца играта е по-физическа.

Тези деца, които имат възможност за "висококачествена" игра с бащите си, според изследването, е по-малко вероятно да проявяват хиперактивност, емоционални или поведенчески затруднения. Те също изглежда успяват да контролират агресията си и е малко вероятно да нападнат други деца по време на разногласия в училище.