Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен използва думи на бившия лидер на Великобритания Маргарет Тачър, докато критикуваше плана на британското правителство за изменение на част от сделката за Брекзит. Фон дер Лайен подчерта, че тук става въпрос за право и доверие, информира "Политико".

В първата си реч За състоянието на Европейския съюз Фон дер Лайен наблегна на думи на Тачър за важността да се спазва международното право.

Безработицата във Великобритания се увеличи за първи път от блокадата през март

Безработицата във Великобритания се увеличи за първи път от блокадата през март

Процентът на безработните нарасна до 4,1 на сто

"Великобритания не нарушава договори. Би било лошо за Великобритания, лошо за отношенията с целия свят и лошо за всяко бъдещо споразумение в сферата на търговията", цитира тя реч на Тачър от 1975 г.

"Това е било истина тогава и това е истина и днес. Това е основата на всяко силно партньорство", подчерта Фон дер Лайен.

Великобритания обмисля да отреже част от Европейската конвенция за правата на човека

Великобритания обмисля да отреже част от Европейската конвенция за правата на човека

Предложенията са координирани от съветници на британското правителство

"Европейският съюз и Великобритания заедно се съгласиха, че това е най-доброто и единственият начин за гарантиране на мир на остров Ирландия и ние никога няма да се оттеглим от това", каза още тя по време на речта си.

"Това споразумение е ратифицирано от тази камара (Европейския парламент) и от Камарата на общините. Не може едностранно да се променя, незачита или да не се прилага. Това е въпрос на право и доверие, и добросъвестност", подчерта председателят на ЕК.

ЕС предупреди Великобритания, че международният ѝ авторитет е заложен на карта

ЕС предупреди Великобритания, че международният ѝ авторитет е заложен на карта

"Споразумението за излизане трябва да бъде изпълнено изцяло"

"Преговорите винаги са трудни и ние сме свикнали с това. Комисията използва най-добрия и най-опитния преговарящ Мишел Барние да ни направлява през това, но преговорите не постигнаха напредъка, който ни се иска. Остава ни много малко време", изтъкна германският политик.

Реагирайки на речта й, лидерът на парламентарната група на Европейската народна партия Манфред Вебер заяви, че евродепутатите няма да подкрепят търговско споразумение, ако Великобритания има намерение да наруши споразумението за напускане.

"Великобритания, вие губите доверието си на световно ниво", предупреди той.