Френският президент Еманюел Макрон се подготвя за решаваща седмица в преговорите със синдикатите на фона на национални протести и транспортни стачки срещу пенсионната реформа на правителството, информира АП.

Френският финансов министър Бруно льо Мер коментира пред радио "Франс интер", че "компромисът никога не е бил толкова близо". Разговорите между премиера и синдикатите ще бъдат възобновени във вторник. Макрон ще ръководи среща на кабинета днес преди преговорите.

Протестите срещу пенсионната реформа във Франция най-продължителните от 1968 г.

Протестите срещу пенсионната реформа във Франция най-продължителните от 1968 г.

Френската полиция използва сълзотворен газ

Правителството "не е непреклонно", каза той, като намекна, че има място за преговори, включително и за финансирането на пенсионната система.

Няколко профсъюза призоваха за национални протести в четвъртък и събота. Крайнолевият синдикат CGT призова работниците да блокират петролните складове и рафинерии по-късно тази седмица.

От националната железопътна компания SNCF обявиха, че трафикът се е подобрил в понеделник, като 8 от 10-те високоскоростни влака са в движение.

Парижкото метро все още е засегнато. Повечето линии са отворени само за ограничено време, няколко метростанции са затворени.

Макрон решен да проведе непопулярната пенсионна реформа във Франция

Макрон решен да проведе непопулярната пенсионна реформа във Франция

Склонен е на отстъпки през синдикатите

Макрон иска да обедини в една 42 различни пенсионни схеми, някои от тях гарантират ранно пенсиониране. Една от важните промени е вдигане на възрастта за пенсиониране и за получаване на пълна пенсия от 62 до 64 г. Това е най-критикуваната мярка.

Френският лидер уверява, че новата система ще бъде по-справедлива и финансово по-стабилна.

Макрон е готов да промени пенсионната реформа, но не и да се откаже

Макрон е готов да промени пенсионната реформа, но не и да се откаже

Може да проведе дискусии със синдикати и ключови организации за възрастта

Синдикатите се опасяват, че ще принуди хората да работят по-дълго за по-малки пенсии. Социологическите проучвания показват, че повечето французи все още подкрепят протестното движение.