Около 3 000 работници в сектора на здравеопазването и грижите са отстранени във Франция, защото не са се ваксинирали срещу COVID-19 преди правителствения срок, обяви здравният министър Оливие Веран, цитиран от "Евронюз".

"Вчера около 3000 отстранявания бяха връчени на служители в здравни и социални заведения, които все още не бяха преминали курс на ваксинация", каза Веран пред радио RTL в четвъртък.

Министърът подчерта, че "непрекъснатостта на грижите, сигурността  качеството на грижите са гарантирани във всички болници и медико-социални заведения", въпреки че няколко услуги, предимно технически като МРТ или коронарна ангиограма, бяха засегнати за няколко часа.

Той отбеляза, че секторът наброява 2,7 милиона служители и че "голям брой" от тези 3000 прекратявания са "само временни".

Той подчерта, че отстраняването засяга предимно помощния персонал, като сред тях има само "няколко с бели престилки".

"На този етап има няколко десетки оставки, които са отчетени в страната", обяви той.

Бой с пръчки между протестиращи срещу мерки и без маски с хора с маски в Тулуза

Бой с пръчки между протестиращи срещу мерки и без маски с хора с маски в Тулуза

93,9% от френските граждани са ваксинирани с първата доза, а 79,7% са напълно ваксинирани

Ваксинацията е задължителна за здравните работници след разпореждане на президента Еманюел Макрон в средата на юли с краен срок, определен за 15 септември. Мярката е една от няколкото, предназначени да увеличат ваксинацията и включва въвеждане на здравна карта за COVID - за достъп до барове, ресторанти, културни и развлекателни заведения - и прекратяване на безплатните тестове за COVID, освен ако не е предписано от лекар.

Те доведоха до засилване на ваксинациите, но също и до протести в цялата страна, в които протестиращите отхвърлят здравната карта и задължителната ваксинация.

Около 84% от пълнолетните французи вече са напълно ваксинирани. Страната също така предлага ваксинации за деца на 12 или повече години и започна да дава бустерни дози на уязвими хора.

Според Santé Publique France, 84% от болногледачите в старчески домове, болници и други заведения са напълно ваксинирани до 7 септември, като процентът се е покачил до 91,1% за самостоятелно заетите медицински работници, включително общопрактикуващи лекари и медицински сестри.

Първа победа за задължителната Covid ваксинация в Европейския съд по правата на човека

Първа победа за задължителната Covid ваксинация в Европейския съд по правата на човека

672 френски пожарникари изгубиха колективен иск срещу задължителната ваксинация във Франция