Франция постоянно е подценявала унищожителното въздействие на ядрените изпитания във Френска Полинезия през 60-те и 70-те г. на XX век. Това е установено при ново изследване, което може да позволи на повече от 100 000 души да поискат компенсация, пише "Гардиън".

Франция е провела 193 ядрени изпитания от 1966 до 1996 г. на атолите Моруроа и Фангатауфа, които са част от Френска Полинезия, включително 41 изпитания в атмосферата до 1974 г., които са изложили местното население, работниците и френските войници на високи радиационни нива.

Изследователите са използвали информацията от 2000 страници наскоро разсекретени документи от Министерството на отбраната на Франция, анализирали са карти, снимки и друга документация. Изследователите също така са провели десетки интервюта във Франция и Френска Полинезия. Те детайлно са проучили три ключови ядрени теста и последиците от провеждането им.

Откритията са направени като част от сътрудничеството "Документите от Моруроа" между разследващи журналисти от Disclose, учени от Принстънския университет и изследователския колектив Interprt. Екипът смята, че последиците от три теста (Aldébaran, Encelade и Centaure) през 1966, 1971 и 1974 г. са далеч по-големи от официалната позиция.

Това е първото независимо научно изследване, което измерва мащаба на пораженията и показва, че има хиляди жертви на ядрения експеримент на Франция в Тихия океан.

Миналия месец френски национален институт по здраве публикува доклад за здравните последици от тестовете, като отбелязва, че не може да заключи със сигурност, че има връзка между ядрените изпитания и множеството случаи на рак на островите.

Но резултатите от новото проучване показват, че Франция е подценила възникналото замърсяване от ядрените изпитания. Изследователите са установили, че 110 000 души са били изложени на високи нива на радиация.