Франция ще засили действията за подпомагане "обезглавяването" на свързаните с "Ал Кайда" групировки в Сахел. Това обеща президентът на Франция Еманюел Макрон по време на видеоконференция с регионални лидери, информира АФП.

Той също призова държавите от Г-5 Сахел - Буркина Фасо, Чад, Мали, Мавритания и Нигер - да разширят борбата с тероризма и да работят за възстановяване на контрола на правителството и услугите в райони, където действат джихадисти.

"Ние ангажираме нашите сили с цел обезглавяване на тези организации", каза Макрон по време на двудневна среща в столицата на Чад Нджамена.

Той увери, че няма да има "незабавно" съкращаване на контингента от 5100 френски войници, който поддържа държавите в борбата с ислямския фундаментализъм.

Макрон поясни, че ще бъдат направени промени по отношение на дислоцирането на френски войници в Сахел, когато времето настъпи, но няма да се случи веднага.

Френският лидер поясни, че усилията ще се съсредоточат върху борба с Групата в подкрепа на исляма и мюсюлманите (GSIM) и конкретно срещу една от основните въоръжени групи - Катиба Макина.

Целта е да засилим действията срещу тероризма, каза Макрон и добави, че в същото време е необходима политическа промяна, за да може хората в Сахел да се надяват на нещо.

Той каза още, че са постигнали успех по границите на Нигер, Мали и Буркина Фасо, където терористите губят позиции и са понесли огромни загуби.

Международната мобилизация за Сахел никога не е била толкова силна, поясни Макрон.

GSIM пое отговорност за някои от най-големите атаки в Сахел, откакто започна да действа през 2017 г. Тя е определена за терористична организация от САЩ през септември 2018 г.