Франция повдигна обвинения на Мохамед Абрини за терористичната атака през ноември 2015 година, съобщиха адвокатите му, цитирани от световни агенции.

Абрини е известен като "мъжа с шапката", който беше заснет от охранителните камери след терористичното нападение на летището в Брюксел.

Белгия предаде Абрини на френските власти тази сутрин за един ден, за да може да му бъдат повдигнати обвинения за атаката във френската столица, при която загинаха 130 души.

Абрини беше заловен в Брюксел през април по подозрение участие в нападението на 22 март 2016 година в Брюксел и парижкото клане - и за двете атаки отговорност пое ДАЕШ ("Ислямска държава").

Белгийските разследващи обявиха, че извършителите на атаките в Брюксел и Париж са от една и съща клетка от белгийската столица.

Основният заподозрян за нападението във френската столица Салах Абдеслам се смята, че единственият оцелял нападател от атаките в Париж.

"В рамките на разследването, свързано с атаките в Париж на 13 ноември 2015 година, Мохамед Абрини беше предаден на френските съдебни власти за период от един ден", се казва в съобщение на белгийската прокуратура.

Абрини планираше да детонира носените от него експлозиви на летището, но не успя и избяга. При атаките в Брюксел загинаха 32 души.