Столицата на Централноафриканската република (ЦАР) беше разтърсена от кървави сблъсъци на фона на предстоящото прекратяване на военната операция на Франция в страната, съобщава "Франс прес".

Днес военният министър на Франция Жан-Ив льо Дриан официално ще обяви край на военната операция на европейската държава в ЦАР. Според него операцията е "успех".

Местни източници обявиха, че около 10 души са убити при сблъсъци между две въоръжени групи в неделя вечерта в столицата Банги.

Общият брой на загиналите все още трябва да бъде потвърден от мисията на ООН MINUSCA, която сама ще трябва да се изправи пред екстремисти, след като днес се прекратява операцията Sangaris на Франция, започнала преди 3 години за спиране на масовите убийства в бившата френска колония.

В страната има сблъсъци между мюсюлмански и християнски екстремистки групи. Мнозина се тревожат какво ще стане в ЦАР след изтеглянето на френските войници.

Сблъсъците вчера са станали след пристигането на Дриан в африканската държава във връзка с прекратяването на започналата през 2013 година операция за предотвратяване на геноцид, след като президентът Франсоа Бозизе беше свален.

"Франция никога няма да изостави Централна Африка", обеща Дриан в интервю за френски медии.

По-рано този месец военният министър заяви пред френския парламент, че мисията, подкрепяна с мандат на ООН, е била "успешна".

"Спряхме масовите убийства (...), което позволи започване на процес на междуобщностно помирение, възстановяване на държавата, президентски и парламентарни избори", добави той.

Около 350 френски войници, снабдени с безпилотни самолети за наблюдение, ще останат в ЦАР, около 100 от тях са към мисията на ООН, обяви френското правителство.

Франция има няколко хиляди войници в страната.

Конфликтът в ЦАР взе живота на хиляди хора и принуди 4,5 милиона души да напуснат домовете си от 2013 година.