Американските власти са освободили един от затворниците от Гуантанамо и са му позволили да замине за Франция, където живее семейството му, съобщи СиЕнЕн.

Освободеният е алжирският гражданин Лакхдар Бумедин. Той заедно с други петима души са били задържани в Босна през 2001 година. Арестът е бил по подозрение, че групата е планирала бомбени атентати в американското посолство в Босна.

Останалите петима са със снети обвинения поради липса на доказателства. Последният от тях обаче все още се намира в затвора Гуантанамо.

СиЕнЕн допълва, че в съобщение на френското външно министерство се отбелязва, че Франция настоява от много време за затварянето на затвора и приветства решениетона президента Барак Обама да направи това. Припомняме, вчера обаче стана ясно, че държавният глава ще върне военните трибунали за част от задържаните в Гуантанамо.

Според новите правила, на съдените ще бъдат гарантирани повече права от времето на предишната администрация в САЩ

Франция е втората европейска страна, която приема освободен от затвора Гуантанамо. Преди нея това направи Великобритания, която прие Биниам Мохамед от Етиопия, който е живял там.

До момента САЩ не са оставили на собствена земя нито един от освободените от затвора, заради широката съпротива, която оказват повечето губернатори и членове на Конгреса.