Франция планира да разработи антисателитни лазерни оръжия, обяви военният министър на страната, цитиран от АФП.

Флоранс Парли представи план на Франция да догони конкурентите си, които разработват нови оръжия и възможности за следене в космоса. САЩ, Русия и Китай сериозно инвестират в космически технологии, тъй като космосът се разглежда като ново бойно поле. Възможност за засичане на шпионски сателити и потенциалното им унищожаване или изкарване извън строя се възприема като ключова способност.

Ако нашите сателити бъдат заплашени, ние възнамеряваме да отговорим на противниците си, предупреди Парли и подчерта, че си запазват правото да отговорят с използване на мощни лазери или с патрулиращи наносателити.

В момента около 2000 активни сателита са разположени в орбитата на Земята, повечето са за търговски и военни комуникации, но също се използват за следене на метеорологични явления и за шпионаж.

Ние ще разработим мощни лазери, разкри Парли по време на реч във военновъздушна база до град Лион, но призна, че Франция на този етап изостава в тази сфера.

Правителствен източник обясни пред АФП, че в плановете влизат и оръжия за разбиване на соларните панели на вражески сателити с цел изкарването им извън строя.

Експерти са убедени, че САЩ, Русия, Китай и Индия имат способности да унищожават вражески сателити чрез ракети.

През миналия месец представител на НАТО съобщи, че към момента в орбитата няма разположени космически оръжия.

"Нашите съюзници и противници милитаризират космоса...трябва да действаме", призова Парли и добави, че първите оръжейни възможности към стратегията ще бъдат готови до 2025 г. Стратегията ще бъде приложена до 2030 г.

На 13 юли френският президент Еманюел Макрон обяви намерението си да създаде френски космически сили, които ще бъдат сформирани на 1 септември и ще бъдат интегрирани към ВВС.

Франция годишно инвестира 2 милиарда евро в космическата индустрия, включително за граждански и военни цели. Например САЩ инвестират 50 милиарда долара, Русия - 4 милиарда долара, а Китай - 10 милиарда долара, според данни на френското правителство.

Френската космическа програма за военни цели ще получи бюджет от 3.6 милиарда евро за периода 2019-2025 г., но Парли обяви, че ще бъдат отделени още 700 милиона евро.