Във Франция започна разследване по подозрения за незаконно финансиране на предизборни кампании през 2017 г. и 2022 г., съобщава "Асошиейтед прес".

Разследването е насочено към изборите, спечелени от настоящия президент Еманюел Макрон.

По-рано в. "Паризиен" съобщи за предполагаемо разследване относно кампанията на Макрон през 2017 г. и връзките ѝ с американската консултантска компания McKinsey & Company.

В съобщение на финансовата прокуратура, без да се назовават Макрон или неговата партия, се посочва, че на 20 октомври е започнало съдебно разследване за предполагаеми "непоследователни сметки за кампанията" и "намаляване на счетоводни позиции" във връзка с консултантски компании, работещи по време на предизборни кампании от 2017 г. и 2022 г.

На следващия ден беше открито друго разследване за предполагаемо фаворитизиране във връзка с тези кампании, допълват от прокуратурата.

Финансирането на предизборните кампании във Франция подлежи на строга регулация.

Прокуратурата проверява условията, при които са сключени някои големи договори между McKinsey и държавата след избирането на Макрон.

Официален представител на френското президентство заяви, че Елисейският дворец "е бил уведомен за съобщението от финансовата прокуратура относно започването на две съдебни разследвания. От съдебната система зависи да води разследвания при пълна независимост".

През март тази година френската финансова прокуратура започна друго разследване по подозрение за данъчни измами от McKinsey. Тогава компанията увери, че "спазва френските данъчни правила, които се прилагат за нея".

Това разследване беше започнато две седмици след доклад на френския Сенат, в който се твърди, че компанията McKinsey не е плащала корпоративни данъци върху печалбата в страната поне от 2011 г. Докладът също така поставя под въпрос използването на частни консултанти от правителството.

Тогава Макрон заяви, че е "шокиран" от подозренията за укриване на данъци от страна на консултантски фирми.

Т.нар. "афера McKinsey" предизвика критики от съперниците на Макрон преди президентските избори във Франция през април, които той в крайна сметка спечели.

По повод настоящото разследване Макрон заяви, че то трябва да продължи и прокурорите ще свършат работата си.

"Трябва да има прозрачност", категоричен бе френският президент, цитиран от "Ройтерс".

Макрон уточни, че сметките му за президентската кампания вече са проверени. По негови думи че има много политически атаки, свързани с консултантската фирма, но съдебните органи трябва да работят организирано.