Данните за носителите и починалите от коронавируса продължават да спадат към петък във Франция, предаде Анадолската агенция.

Новозаразените спаднаха до 11 221 в сравнение с 12 696 четвъртък.

Според Министерството на здравеопазването общият брой заразени по официални данни е над 2 268 550 от март насам.

Смъртните случаи са намалели до 284, спад от 42 смъртни случая. Официалният брой на жертвите е 54 767. Паднаха и новите хоспитализирани - до 8 545 от 8 614 през предходния ден, спад от 69 пациенти. 1161 пациенти остават в реанимация, което е с 43 спад.

Процентът на позитивни във Франция остава 10,7%.

Френският премиер Жан Кастекс вече очерта националния план за ваксинация по време на пресконференция късно в четвъртък, в съответствие с Върховния орган по здравеопазване.

Ще започне на 1 януари с безплатно ваксиниране за всички. Първи обаче ще са около 1 милион възрастни хора, които живеят в домове за грижи, следвани от здравните работници, работещи в домовете за възрастни хора.

Франция настоява ЕС да одобри ваксина срещу COVID-19

Франция настоява ЕС да одобри ваксина срещу COVID-19

Кастекс се надява "колкото се може повече французи" да се ваксинират

През февруари ще последва втора вълна, при която ваксината ще бъде сложена на по-възрастните от 75 години, след това на над 65-годишните със съпътстващи заболявания, след това на тези в тази възрастовата група без такива заболявания.

След това медиците на възраст над 50 години ще получат ваксината.

През пролетта следва и останалата част от населението.

Франция е поръчала 1 милион дози от три различни компании, които имат кандидати за ваксина: Pfizer, заедно с BioNTech, Moderna, базирана в САЩ и AstraZeneca, базирана във Великобритания.

Припомняме, че Кастекс призова в сряда Европейския съюз да одобри ваксина срещу коронавируса и изрази надеждата си такъв акт да бъде приет преди края на декември.

Франция налага ограничения за пътуване до чуждестранни курорти

Франция налага ограничения за пътуване до чуждестранни курорти

За да се ограничи пандемията, хората ще трябва да останат в страната си

Въпреки че ваксината е напълно доброволна, неотдавнашно проучване на iFop от френския седмичник The Sunday Journal показа, че 59% от французите засега не искат да я получат. Само 29% от французите до 35-годишна възраст са заявили, че ще вземат ваксината.