Франция въведе изискване и за транзитно преминаващите през страната да предоставят отрицателен резултат от PCR-тест за коронавирус, съобщиха от МВнР.

Според информация от централната дирекция на френската Гранична полиция, изследването трябва да бъде направено в рамките на 72 часа преди пътуването.

Изискването важи за всички граждани над 11-годишна възраст, независимо дали пътуването е по суша или със самолет. При пътуване с прекачване срокът се изчислява от отпътуването на първия полет.

Изключение по отношение на PCR-теста се прави за работещите в транспорта, за пограничните работници, както и за жителите на пограничните райони в радиус от 30 километра около дома им.

От министерството напомнят, че на 31 януари 2021 г. Франция забрани всички пътувания до и от страни извън Европейския съюз.

При всяко влизане във Франция от страни от ЕС по въздух, море или през сухопътните граници се изисква отрицателен PCR-тест за коронавирус.

Наши сънародници вече бяха върнати от френската страна заради липса на такива тестове.

13 българи без PCR-тестове се връщат от границата на Франция

13 българи без PCR-тестове се връщат от границата на Франция

Нямали PCR тестове

При нужда от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на Република България в Париж на телефон 0033145518590, а в извънработно време на дежурния номер +33 6 23 18 09 93.

Връзка може да се осъществи и чрез електронната поща на адреси: consul@ambbulgarie.fr, Embassy.Paris@mfa.bg.