Френският производител на ваксини Valneva обяви, че се оттегля от преговорите с Европейската комисия след повече от 6 месеца преговори, които не донесоха резултати, информира "Политико".

От компанията обявиха, че са отделили значителни усилия и време да посрещнат нуждите в процеса по придобиване на Европейската комисия.

Въпреки нашите последни клинични данни, ние не постигнахме напредък и не си осигурихме споразумение за доставка, отбелязват от Valneva.

Компанията възнамерява да се фокусира върху преговори с отделните държави членки или заинтересовани страни извън ЕС.

Valneva и Комисията започнаха преговори през третото тримесечие на 2020 г. и обявиха, че са приключили "проучвателните разговори" за осигуряване на 60 милиона дози от кандидата за ваксина на компанията. Производителят сключи споразумение с британското правителство през лятото на миналата година и впоследствие го разшири до 190 милиона дози до 2025 г.

Миналата година председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че ЕС се фокусираха основно върху ваксините на BioNTech/Pfizer и Moderna.

Кандидатът на Valneva е като китайски ваксини, като се използва цял неактивен вирус.

След като в началото на април съобщи, че ваксината предизвиква имунен отговор, компанията ще започне Фаза III на изпитания по-късно този месец.

Комисията все още не е постигнала споразумение с американския производител на ваксини Novavax заради проблеми с планираните доставки.