Мюсюлманите във Франция са поканени да участват в католически служби в памет на убития свещеник от джихадисти, което доведе до опасения от религиозно напрежение, съобщава „Франс прес”.

В цялата страна са организирани меси в памет на отец Жак Хамел, който беше убит от двама терористи в църква във вторник.

Ние всички сме католици във Франция”, каза Ануар Кбибех, ръководител на Съвета на мюсюлманите във Франция (CFCM). Съветът отбеляза, че ще присъстват на католическите служби днес и че мюсюлманите ще покажат своята „солидарност и съчувствие” във връзка с убийството.

Двама 19-годишни, Адел Кермиш и Абдел Петижан, извършиха атаката, като отговорност за нападението пое ДАЕШ („Ислямска държава”). Двамата бяха убити от полицията след заложническа драма.

Ислямисти окървавиха църква във Франция
Обновена

Ислямисти окървавиха църква във Франция

Нападателите „прерязали гърлото” на свещеник

Премиерът на Франция Манюел Валс призова за нов „пакт” с мюсюлманската общност в страната – най-голямата в Европа със своите около 5 милиона мюсюлмани. Валс преди призоваваше за временна забрана за чуждо финансиране на джамии в държавата и имамите да бъдат обучавани във Франция.