Посланикът на Франция в САЩ сравни администрацията на президента Доналд Тръмп с двора на крал Луи XIV, изпълнен с придворни, които се опитват да разтълкуват прищявките на "капризен, непредсказуем и неосведомен" лидер, пише "Гардиън".

Жерар Аро, който се пенсионира днес след 37-годишна кариера, включваща топ постове във френската дипломация, коментира, че непредсказеумостта на Доналд Тръмп и едностранното тълкуване на американските интереси от негова страна оставят администрацията изолирана от световната сцена.

"Когато те кажат "Америка първа", имат предвид "Америка сама", отбеляза той в интервю за британския вестник.

Според него президентът и тази администрация нямат съюзници и приятели.

"Наистина двустранните отношения се основават на баланса на силите и защита на тесногръдите американски интереси", смята той.

По думите му Великобритания трябва да внимава и да не очаква на сляпо някакво специално отношение от Вашингтон след Брекзит. Той предрича, че американската администрация ще принуди Лондон да приеме американските правила за внос, включително стандартите за генномодифицирани храни.

Те (администрацията на Тръмп) първо не мислят в условия на многостранно сътрудничество. И второ, те нямат някакъв афинитет към европейците. Те се отнасят към европейците по начина, по който се отнасят и към китайците. И когато Великобритания отиде за споразумение за свободна търговия, ще има кръв по стените и това ще бъде британска кръв. Ще има ГМО за закуска, обяд и вечеря, обясни той вижданията си.

Аро е посланик на Франция във Вашингтон от 2014 г. Преди това той беше посланик на страната в ООН и Израел. Заемаше поста на директор за стратегическите работи, сигурността и разоръжаването към външното ведомство.

В нощта на избирането на Тръмп за президент на САЩ посланикът написа в "Туитър", че това е краят на една ера, ерата на неолиберализма. Минути по-късно той изтри съобщението, дори преди тревожни обаждания да завалят към Ке д`Орсе (външното министерство) в Париж.