От руската служба за сигулност ФСБ определиха разследването за отравянето на опозиционера Алексей Навални като "провокация, подготвена с подкрепата на чуждестранни спецслужби". Според ФСБ, видеото с телефонния разговор между Навални и агента на ФСБ Константин Кудрявцев - уличен като един от отровителите, било "фалшификат".

От центъра за връзки с обществеността на ФСБ разпространиха изявление, в което се твърди, че "провокацията" е замислена, за да дискредитира ФСБ и служителите й. В него се казва също, че осъществявянето на "провокацията" е невъзможно "без организационна и техническа подкрепа от чуждестранни спецслужби".

Припомняме, на 21 декември бе публикувано видео с разговор между Навални и Кудрявцев, който е част от спецотряд на руските спецслужби. Припомняме, в разследване на международната група Bellingcat, беше установено, че екип от 6-10 агенти са следели Навални повече от три години.

В публикувания разговор Кудрявцев не е знаел, че разговаря със самия Навални, и смятайки, че събеседникът му е официален представител на Съвета за национална сигурност на Русия, е разкрил как отровата "новичок" е била поставена в бельо на Навални и конкретно във вътрешната част на бельото.

В изявлението на ФСБ не се посочват никакви доказателства за фалшификация в записа, нито факти, опровергаващи разследването на Bellingcat.