Бившият перуански президент Алберто Фухимори излезе от болницата, придружен от своя син Кенджи, предадоха световните информационни агенции.

Той бе приет в здравното заведение през декември с ниско кръвно и аритмия. Лекарите обявиха, че има опасност за живота му. 

В социалните мрежи заваляха иронични коментари за необичайно бързото му възстановяване. 

Ексдържавникът бе преместен в болницата от затвора, където излежава 25-годишна присъда за нарушаване на човешките права и корупция. 

Наследникът му на поста Педро Пабло Кучински го помилва по здравословни причини. Това доведе до протести, тъй като обществото е дълбоко разделено в оценката на управлението му. "Не е за прошка", твърдят демонстрантите. 

Кучински отрича освобождаването на Фухимори, да е свързано със сделка на неговата партия миналата седмица и да избегне собственото си освобождаване от власт по обвинение за предполагаемо получаване на незаконни плащания от бразилския строителен гигант "Одебрехт".

Фухимори поиска прошка от перуанците

Фухимори поиска прошка от перуанците

Протести последваха новината за помилването му

От болничното си легло, Алберто засне видео, в което благодари на президента за жеста му и поиска прошка от сънародниците си. 

Кенджи Фухимори обяви, че иска баща му да бъде политически съветник на партията му. Кейко, дъщерята на Алберто, бивш кандидат-президент, бе заявила намерение да помилва баща си, ако спечели изборите.