Групата на страните от Г20 ще поемат нова роля като основно звено, координиращо световната икономическа ситуация.
Лидерите на страните с водещи световни икономики се събраха снощи в Питсбърг за двудневната среща на върха.

В състава на Г20 влизат Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Южна Корея, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, ЮАР, Япония и ЕС.

Високопоставени служители в ЕС обявиха, че е постигнато споразумение, с което се ограничават премиите във финансовия сектор.
Очаква се по време на днешната среща на Г20, лидерите на водещите световни икономики да се обърнат с предложение към Световната банка да започне сътрудничество в различни донорски агенции и организации, за създаване на международен тръст, който да инвестира в селското стопанство и земеделието в по-бедните страни.

Съгласно проектодекларация лидерите на страните от Г20 ще поискат и нова оценка на капиталовите нужди на Световната банка и регионалните банки за подпомагане и развитие до първата половина на 2010 г.

В момента Китай притежава 3,7% от гласовете в МВФ в сравнение с Франция - 4.9%, въпреки че китайската икономика вече е 50% по-силна от тази на Франция.

„През 2010 г. ще опитаме да говорим за новата структура на Г20 - кои страни да бъдат членки и с каква честота да се среща групата. Новият формат ще влезе в сила през 2011 г.", коментира високопоставен френски делегат, пожелал анонимност.

Представителите на Великобритания и Франция изразиха недоволството си от американските предложения, които може да застрашат местата на двете страни в борда на директорите.

Предложението на САЩ предвижда бордът на МВФ да бъде намален от 24 на 20 места, като включва по-малко представители на Европа.

Публично Великобритания и Франция подкрепят преструктурирането на МВФ, за да се даде по-голяма гласност на по-големите развиващи се страни като Китай и Индия, но се обявиха категорично против това да стане за сметка на постоянните им места в борда.

Бразилският президент от своя страна предложи групата на Г20 да замени Г8 като основен форум на световните лидери.

Говорител на Белия дом заяви, че промените във финансовото регулиране са най-важната тема, която стои на дневен ред, но овладяването на световния икономически дисбаланс също е сред основните приоритети по време на срещата.

Световната икономика може да започне възстановяването си от кризата още през следващата година, но това ще се случи единствено при съвместни усилия на държавите, посочи в изявлението си по време на срещата в Питсбърг и председателят на ЕК Жозе Мануел Барозо.

Припомняме, предишната среща на върха на Г20 в Лондон през април беше белязана с безредици и протести.
Сблъсъците започнаха след като стотици демонстранти излязоха на улиците и започнаха протест, без да имат официално разрешение от властите.

По непотвърдена официално информация следващите срещи на Г20 ще се проведат в Канада и Южна Корея.