По време на тридневната среща в Хайлигендам на лидерите на осемте най-развити индустриални страни и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Дурао Барозу проведоха четири работни заседания.

Лидерите на срещата на Г8 решиха да отделят 60 млрд. долара за борбата със СПИН в Африка.
Черният континент е една от проблемните зони в света и Г8 се отнася с повишено внимание към нея, информира Би Би Си.

На срещата се обмисля Съединените щати да отделят около 60 млрд. долара, заради обещанието си, дадено през 2005 година, да помогнат за борбата със СПИН в Африка.

Един от важните въпроси, обсъден на срещата, бе кризата с иранската ядрена програма.
Страните от Г8 предупредиха с "нови мерки", ако Иран не прекрати програмата си за обогатяване на уран и не изпълни исканията на ООН.

В последното си комюнике от тридневната среща в Хайлигендам, Германия, лидерите на страните от Г8 заявяват, че ще подкрепят приемането на нови мерки, ако Иран откаже да изпълни задълженията си.

На срещата в Хайлигендам бе приет документ, касаещ проблема с климатичните изменения, с който страните участнички декларират своя ангажименти за намаляването на парниковите газове. Декларацията е под надслов „Ръст и отговорност в световната икономика"

Важна тема на срещата беше и въпросът за статута на Косово, но въпреки очакванията той не беше решен. От срещата се появиха противоречиви информации.

Германският канцлер и домакин на срещата Ангела Меркел заяви, че това е единственият въпрос, по който страните от Г-8 не са постигнали съгласие, а френският президент Саркози обяви, че страните са се договорили за отлагане на обсъждането на въпроса за статута на провинцията, тъй като не са достигнали до желания процес, чрез който да съумеят да преработят съществуващото предложение, което обаче е отхвърлено от страните по случая.

Друг възлов момент на срещата беше обсъждането между Русия и САЩ на намерението за разполагане на американска система за американска противоракетна отбрана в Източна Европа.

Руският президент Владимир Путин предложи на американския си колега Джордж Буш заедно да използват Габалинската радиолокационна станция в Азербайджан за целите на противоракетната отбрана.
Руският президент допълни, че ако базата бъде разположена в Азербайджан, то тя ще може да гарантира сигурността на цяла Европа, без изключение.

Генералният секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер заяви, че всеки бъдещ ракетен щит трябва да покрива всичките 26 страни-членки на НАТО и подчерта, че предложението на руския президент Путин трябва да бъде анализирано и оценено внимателно.

Участниците в срещата подписаха и Декларация за подобряване на инвестиционния климат във всяка страна от Г8. В документа се отбелязва и намерението да се работи за укрепване на ефективни и прозрачни инвестиционни режими и противодействие на тенденцията за тяхното ограничаване.

Следващата среща на Г8 ще се състои на 7 - 9 юли 2008 г. на остров Хокайдо, Япония.