Консервативната гръцка партия "Нова демокрация" води на крайнолявата СИРИЗА с 12%. Гърците като цяло са недоволни от настоящото правителство.

Това показва проучване на Македонския университет за телевизия Skai, информира Greek Reporter.

Медията отбелязва, че проучването е направено на фона на скандала с военния министър, който се опитва да продаде оръжия на Саудитска Арабия и напрежението в правителството относно социалните добавки за Коледа.

Основната опозиционна партия "Нова демокрация" е подкрепяна от 30% от анкетираните, следвана от СИРИЗА с 18%. Новата партия "Движение за промяна", която е коалиция от леви партии (ПАСОК, Демократичната левица и "То потами") е трета с 9,5%. Крайнодесните от "Златна зора" получават 7,5%.

30% от гърците смятат, че лидерът на "Нова демокрация" Кириакос Мицотакис става за премиер, а 18% - Алексис Ципрас. Но 46% са на мнение, че няма подходящ кандидат.

На въпрос "Кой очаквате да спечели изборите" 60,5% отговарят, че ще спечели опозицията, а 15,5% - СИРИЗА.

Запитани дали нещата вървят в правилната или грешната посока, 74,5% заявяват, че нещата са "зле", а 55% казват, че не са доволни от правителство и има алтернативи. Само 6% отбелязват, че са доволни от управлението.

По отношение финансовата ситуация 52% от гърците вярват, че вероятно ще се влоши, а само 8,5% са на мнение, че ще се подобри.