Суверенитетът на Гърция ще бъде ограничен значително от международните кредитори така, че да се гарантира изпълнението на ангажиментите, поети от гръцкото правителство в замяна на  спасителната финансова помощ. Това заяви председателят на групата на финансовите министри от еврозоната Жан-Клод Юнкер, цитиран от ИТАР-ТАСС.

По думите му, една от основните задачи на гръцкото правителство е приватизацията на държавна собственост, която трябва да е аналогична по мащаби с тази в ГДР след обединението на Германия.

„Гърците не трябва да бъдат унижавани. Трябва да им се помогне. Те заявиха, че са готови да се съобразят с експертното мнение на страните то еврозоната." -  коментира Юнкер.

Миналата събота Еврогрупата на финансовите министри одобри петия транш от финансовата помощ на стойност 12 млрд. евро, от които 8.7 милиарда се предоставят от 17 страни от еврозоната, а останалите средства - от МВФ.  Финансирането е част от тригодишната програма за подпомагане на Гърция, на обща стойност 110 млрд. евро, която беше утвърдена през месец май 2010 г.

Според британски експерти обаче, прилагането в Гърция на германския опит в приватизацията ще доведе до скок на безработицата.