Гърция обвини Турция в търсене "провокиране на ескалация" в Егейско море с "опасни" маневри и незаконно подпомагане на мигранти, информира АФП.

"Тази сутрин гръцката брегова охрана съобщи за множество инциденти с турската брегова охрана и ВМС, които придружиха необосновано мигрантски лодки до границата на Европа в опит да провокират ескалация с Гърция", се казва в съобщение на Министерството на миграцията.

По-рано гръцката брегова охрана обяви, че един от патрулните им кораби до остров Лесбос е бил "тормозен" от турски кораб с "опасни маневри".

Публикувано е видео, което показва кораб на турската брегова охрана да минава с висока скорост близо до гръцкия кораб.

Гръцката брегова охрана добави, че при два инцидента турски патрулни кораби са се опитали да помогнат на лодки с мигранти да влязат в гръцки води.

При един от инцидентите два турски патрулни кораби се "опитаха да изтласкат" мигрантска лодка към гръцки води, подчертават от гръцката брегова охрана.

Атина поиска от Турция да приеме близо 1500 мигранти, чиито молби за убежище са отхвърлени.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще посетят Турция следващата седмица за среща с президента Реджеп Ердоган.