Гърция ще остане в рецесия през 2014г. за седма поредна година и вероятно ще има нужда от повече финансова подкрепа, съобщават от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), предаде АФП.

Икономика ще се свие с 0,4% и ще има нужда от нова финансова помощ. Миналата седмица Гърция обяви бюджет, според който дълбоката рецесия на гръцката икономика ще приключи с ръст от 0,6% след спада от 4% през 2013г.

Бюджетът бе представен без пълното съгласие на кредиторите от Международния валутен фонд, Европейската Централна банка и Европейската комисия.


В друго проучване, ОИСР посочва, че гръцката икономика може да получи най-малко 5,2 млрд. евро, ако бъдат премахнати редица търговски ограничения. Открити са 555 регулаторни рестрикции, които са "потенциално опасни" за конкуренцията.

Пълната либерализация на търговията в неделя, която в момента е силно ограничена до периодите преди празниците, е сред препоръките на ОИСР. Това не се харесва на гръцките търговски асоциации, защото в по-голямата си част бизнесът в Гърция е семеен.

Невъзможността на семейния бизнес да назначава повече служители заради малкото продажби се задълбочи от рецесията и повишението на данъците.
ОИСР препоръчва също отпадане на данъците върху рекламата, брашното и цимента, както и либерализирането на цените на лекарствата без рецепта и хранителните добавки.

Коалиционното правителство на премиера Антонис Самарас опитва да прокара закон за либерализация в търговията и труда. В парламента, обаче, няма силно мнозинство, а правителството е заплашено от вътрешни разногласия и чести стачки на синдикатите.