Правителството на Гърция възнамерява да заведе дело срещу германската компания Siemens заради подкупи, давани на гръцки чиновници, съобщава lenta.ru.

Намерението на гръцкото правителство стана ясно след завършило 11-месечно парламентарно разследване, което показало, че действията на Siemens са донесли загуби за гръцките данъкоплатци в размер на 2 милиарда евро.

Корупцията в Siemens стана обществено достояние през 2006 година след няколко мощни скандала. Топ мениджъри на компанията бяха обвинени в плащане на подкупи за сключването на изгодни договори. По-специално става дума за „подмамване" на посредници от Аржентина, Бангладеш, Венецуела, Ирак, Ливан, Русия и Нигерия.

В хода на вътрешното разследване станало ясно, че сътрудниците на компанията дали подкупи за повече от 1.3 милиарда евро. В края на 2008 година концернът трябваше да заплати около 1 милиард обезщетение на властите в САЩ и Германия.

В Гърция, според чиновниците от тази страна, от Siemens предлаганите подкупи са в периода 1997-2002 година. Бившият министър на транспорта в Гърция - Тасос Мантелис, призна, че е получил от германския концерн 100 хиляди евро.

През 2009 година Гърция безуспешно поиска отзоваването от Германия на бившия ръководител на гръцкия клон на Siemens Михалис Христофоракос. В Гърция той е обвинен в участие на корупционни схеми и даване на подкупи на политици и представители на телекомуникационната компания ОТЕ, благодарение на което Siemens сключи договор на стойност 250 милиона евро за доставката на оборудване за Олимпийските игри през 2004 г.

През пролетта на 2009 г. Христофоракос избяга от Гърция в Германия, където бе задържан от германската полиция.