Гърция спира продажбата на северното си пристанище Александруполис и реши, че трябва да остане държавна собственост като актив, който е твърде ценен, за да се откаже от него, каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, пише "Ройтерс".

Стратегическото му местоположение, съчетано с геополитическите развития, причинени от войната в Украйна, принуждават правителството да преразгледа условията на търга, съобщават "Грийк сити таймс" и "Катимерини".

Пристанището функционира като база за снабдяване на силите на НАТО в цяла Източна Европа. То е част от петгодишната срочна рамка (Гръцко-американско споразумение за взаимно сътрудничество в областта на отбраната) за присъствието на въоръжените сили на САЩ в Гърция, подписана през май 2022 г.

Съобщенията от гръцката агенция за приватизация TAIPED се очакват към края на седмицата.

Кандидатите за 67% дял в пристанището бяха Quintana Infrastructure and Development чрез Liberty Port Holdings и International Port Investments Alexandroupoli, съвместно предприятие на Black Summit Financial Group, Euroports, EFA Group и GEK Terna, съобщи TAIPED на 13 септември.

Източник от САЩ коментира пред "Катимерини", че "пристанището се е превърнало в динамичен център на веригата за доставки, с доказан успех в своите пътни и железопътни възможности за доставка навсякъде в Европа" и е придобило "жизнено значение, което позволява успешно прехвърляне на американски сили в подкрепа на нашите европейски съюзници и партньори".

САЩ и Гърция: Александруполис е стратегически за НАТО и Украйна

САЩ и Гърция: Александруполис е стратегически за НАТО и Украйна

Атина и Пентагона градят обща морска отбрана