Гърция заяви, че ще поднови искането за средства от Европейския съюз през 2022 г. за разширяване на гранична стена по границата си с Турция и обеща да разшири мощна мрежа за наблюдение, насочена към спиране на мигрантите, влизащи нелегално в страната, съобщава АП.

Министърът на обществения ред Такис ​​Теодорикакос каза пред парламентарната комисия, че Гърция очаква някои страни, граничещи с ЕС, да продължат да използват миграцията, за да упражняват политически натиск върху държавите-членки, позовавайки се на неотдавнашната криза с Беларус на границата й с Полша и други членки на ЕС.

"Имаме всички основания да очакваме, че тези видове заплахи ще продължат", каза той по време на парламентарния брифинг, проведен в петък и оповестен публично в понеделник.

Правителство на Гърция затяга миграционната политика на страната и наскоро завърши 26-километровото разширение на стоманена гранична стена, за да я увеличи до 38 километра.

"Вярваме, че сигурността на нашите собствени граници е свързана със сигурността на ЕС", каза Теодорикакос, добавяйки, че граничните стени и огради обикновено се финансират от националните правителства.

Контролен център, обработващ данни от новопостроени кули за наблюдение на границите, оборудвани с камери за дълъг обхват и множество сензори, трябва да започне да работи в началото на 2022 г., каза той.

Системата, управлявана от изкуствен интелект, е насочена към проследяване на множество инциденти, използвайки данни от сензори за наблюдение и маркиране на онези, които се считат като най-сериозни за служителите на граничната охрана.

"Тази автоматизирана система ни дава много оперативни предимства и ни помага да наблюдаваме целия граничен регион", каза министърът.

Досега стената и мрежата за откриване помогнаха за предотвратяване на повече от 143 000 опита за незаконно преминаване на гръцко-турската сухопътна граница, каза той, в продължение на осем месеца тази година до октомври - увеличение от 45% спрямо година по-рано.

Макрон: Миграционните кризи показват необходимост от укрепване на външните граници на ЕС

Макрон: Миграционните кризи показват необходимост от укрепване на външните граници на ЕС

Той има три основни теми - по-амбициозни действия за климата, дигиталните технологични гиганти и Европа да е по-суверенна