Гърция ще засили патрула по границата си с Турция, обяви официален представител на фона на очаквания от подновяване на мигрантския натиск.

Допълнителни 400 полицаи ще бъдат изпратени в североизточния граничен регион на река Еврос (Марица) като "предохранителна мярка", каза говорител на полицията пред АФП.

Гърция възобновява полетите до България от днес

Гърция възобновява полетите до България от днес

Южната ни съседка отваря въздушната си граница

През месец март имаше сблъсъци в граничния район, след като Турция обяви, че повече няма да възпрепятства придвижването на мигранти към ЕС. Гръцката полиция за борба с безредиците беше принудена да използва сълзотворен газ срещу мигрантите, които пък хвърляха камъни.

Вчера гръцкият военен министър Никос Панагиотопулос коментира пред Skai TV, че Атина е наясно с "някои изявления, които подсказват, че ние ще се изправим отново пред натиск на границите, особено на нашите сухоземни граници".

Атина обяви, че ще удължи граничната ограда, което предизвика нов спор с Анкара. Турция отговори, че Гърция е трябвало да се консултира за това решение, подчертавайки, че речното корито на Еврос "сериозно се е променило заради естествени и изкуствени причини" от установяването на границата през 1926 г. Турското правителство добави, че се изисква "техническа координация" и че няма да позволи никакъв "свършен факт" на границата.

Гърция от своя страна контрира, че не е задължена да се консултира с Турция за инфраструктурата по границата си.

В Гърция днес празнуват Възкресение Христово

В Гърция днес празнуват Възкресение Христово

На 19 април бе забранено събирането в черкви и манастири