Руският монополист „Газпром" на практика спря доставката на природен газ за Украйна.

Това стана в съответствие след заплахата на руската компания да прекрати изцяло доставките след изтичането на договора тази сутрин.

От януари "Газпром" ще доставя на Украйна газ по пазарни цени - 418 долара за хиляда кубически метра, заплаши президентът на руския енергиен монополист Алексей Милер.

Изпълнителният директор на "Нафтогаз" Олех Дубина заяви, че Украйна е предложила на Русия на 31 декември да плаща по 235 долара за хиляда кубически метра природен газ  през следващата година.  

От своя страна президентът на Украйна Виктор Юшченко заяви, че Украйна и Русия са близо до компромис за природния газ, който може да бъде постигнат преди 7 януари, когато Москва ще празнува по юлианския календар Коледа.

САЩ призоваха Русия и Украйна към преговори за уреждане на спора около газовите доставки, който може да предизвика хуманитарна катастрофа в разгара на зимата.

Според изявлението на „Газпром" от тази сутрин "компанията има пълни основания да спре кранчето напълно".

Ситуацията се повтаря с тази от преди три години, когато в първия ден на 2006 година „Газпром" спря природния газ за Украйна, което обаче доведе до спиране на доставките и за другите страни от Европа.

В момента подаването към Украйна е достатъчно и проблем с транзита няма, посочват от Киев, и Москва.
Вчера официално съобщение от икономическото министерство на Украйна увери, че се гарантира безпрепятствения транзит на природен газ през страната.

Киев заяви готовност да продължат преговорите за подписването на нов контракт, като предложи в разговорите да участват и представители на европейските страни.

Пред дни започна спора между Москва и Киев по отношение на доставките и транзита на природен газ.

„Газпром" обяви, че ще спре напълно подаването на газ за Украйна, ако страната не изплати дълг от 2.1 милиарда долара.

Вчера украинските власти обявиха, че са изплатили сумата, включително и авансово плащанията за декември. Руската компания обаче контрира, че преведените суми не покриват дълга, в който влизат също е глоби за закъсненията, както и такси.

В днешното изявление се посочва сумата от около 500 милиона долара, които украинската „Нафтогаз" дължи все още.

Москва предупреди също Киев, че транзитът през Украйна на природен газ за Европа се регулира от отделен договор, който е в сила до 2010 година, и на количествата газ не трябва да се посяга.

Украйна иска в новия договор да се намали цената на природния газ на 201 долара за хиляда кубически метра газ, както и да се увеличи цената на транзита.

Вчера вечерта министър председателят на Русия Владимир Путин заяви, че предложената цена от страна на „Газпром" е 250 долара. По-рано газовият монополист говореше за цена от 418 долара.

Новата цена, според коментара на Путин, е пазарна и е "съобразена с трудностите, които изпитва братския украински народ по време на световната финансова криза".

Очакваше се вчера и украинският премиер Юлия Тимошенко да пристигне в Москва за директни преговори.