Оттеглящият се командир на американските войски в Ирак ген. Дейвид Петреус заяви, че никога няма да обяви победа в Ирак.
В интервю за Би Би Си ген. Петреус каза, че постигнатата сигурност „не е необратима" и че САЩ все още са изправени пред „дълга борба".

Попитан дали американските войски ще се изтеглят от иракските градове до средата на следващата година, той каза, че това е „изпълнимо".

На бъдещата си служба като ръководител на Американското централно командване, ген. Петреус също така ще ръководи операции в Афганистан.

По думите му развитието в Афганистан не е тръгнало в правилната посока... и това трябва да се оправи. Афганистан остава „много важна задача", каза генералът.

Припомняме, по-рано тази седмица президентът Джордж Буш обяви, че 8 000 американски войници ще бъдат изтеглени от Ирак до февруари, а 4 500 ще бъдат изпратени в Афганистан.

Това не е тип битка, в която превземаш хълма, забиваш знамето и се прибираш вкъщи да празнуваш победата...това не е война с прост лозунг 
     Ген. Дейвид Петреус

Петреус разказа, че когато е бил назначен в Ирак „насилието там е било ужасяващо и общността е била разрушена".
Напускайки поста, той зави, че има „много буреносни облаци на хоризонта, които могат да се превърнат в истински проблеми."
В крайна сметка той обобщи ситуацията като „все още трудна, но обнадеждаваща", допълвайки, че прогресът в Ирак е бил „малко по-продължителен", но ситуацията там остава несигурна.

Ген. Петреус каза още, че не знае дали някога би употребил думата „победа".
„Това не е тип битка, в която превземаш хълма, забиваш знамето и се прибираш вкъщи да празнуваш победата...това не е война с прост лозунг", коментира генералът.

По думите му усилията на Ал Кайда да обрисуват джихадът в Ирак като добре поддържан са „неискрени" и в действителност той е „слаб".

Относно стратегията си за установяване на съвместни охранителни станции на ключови позиции, ген. Петреус каза: „не можеш да се грижиш за хората, ако не живееш с тях".