Германия днес отбелязва 18 години от своето обединение.

Преди 18 години на този ден точно в полунощ над Райхстага се издигна националният трибагреник на единна Германия. Стената, разделяща Източна и Западна Германия, отдавна е само спомен.

Тази година центърът на тържествата за 18 годишнината е в Хамбург и ще премине под мотото „Германия - нация на културата". В центъра на града по време на тридневните тържества ще се представят 16-те германски провинции.

В официалните тържества в града ще участват президентът Хорст Кьолер и канцлерът Ангела Меркел. Хамбург очаква и повече от 1200 гости от цялата страна.

Въпреки изминалите 18 години, източногерманците все още се чувстват като граждани второ качество заради чувствително по-ниския стандарт на живот в провинциите от бившата ГДР.

Все още държавата трансферира около 30 милиарда евро годишно от запад на изток. Най-важната причина е, че в новите федерални провинции средният БВП на глава от населението се равнява на едва 70 % от западното равнище, Процес на догонването не настъпва.

Най-малко още 10 години ще са необходими на изтока, за да се изправи на крака, без кръвопреливане от запад за милиарди.

Цели региони се обезлюдяват, а инфраструктурата им се променя: разрушават се празни жилища, затварят се училища, строят се старчески домове.
Негативният рекорд е обаче по отношение на безработицата - в източните провинции тя е трайна и засяга изключително много специалисти. Макар и понамаляла безработицата продължава да е над 12%.

Последствието е, че източна Германия се превърна в европейската зона на демографска криза. Въпреки незначителното нарастване на раждаемостта, никъде в Европа не се раждат по-малко деца.

На въпроса какво биха очаквали от канцлера Меркел, анкетираните през месец юни т.г. източногерманци назоваха преди всичко три неща: повече работни места, равни заплати и равни пенсии със западните.