Германия се съгласи да предостави повече от половин милиард евро за подпомагане на оцелелите от Холокоста, които се борят под тежестта на пандемията от коронавирус, съобщи организацията, която договаря обезщетение с германското правителство в сряда, съобщава АП.

Изплащанията ще бъдат направени на приблизително 240 000 оцелели по целия свят, предимно в Израел, Северна Америка, бившия Съветски съюз и Западна Европа, през следващите две години, според Нюйоркската конференция за еврейски материални искове срещу Германия, също наричана Конференция за искове.

С края на ВСВ преди 75 години, всички оцелели от Холокоста са възрастни хора и тъй като мнозина са лишени от правилно хранене, когато са били млади, днес те страдат от множество медицински проблеми. В допълнение, много хора живеят изолиран живот, като са загубили целите си семейства и също имат психологически проблеми поради преследването им от нацистите.

Много от тях също са на линията на бедността, а допълнителните разходи за маски и други предпазни средства, хранителни стоки за доставка и други разходи, свързани с пандемията, са смазващи за мнозина, коментира Грег Шнайдер, изпълнителен вицепрезидент на Конференцията по исковете, в телефонно интервю от Ню Йорк пред АП.

"Не знаят какво да правят всеки месец. Трябва да се избира между храна, лекарства и наем". Новите средства са насочени към евреи, които вече не получават пенсии от Германия, предимно хора, избягали от нацистите и попаднали в Русия и другаде, за да се скрият по време на войната.

Шнайдер каза, че около 50% от оцелелите от Холокоста в САЩ живеят в Бруклин и са особено засегнати, когато Ню Йорк е бил центърът на американското огнище на коронавирус, но сега ситуацията им изглежда по-лоша в Израел и на други места.

Всеки от тези оцелели ще получи две плащания в размер на 1200 евро (1400 щатски долара) през следващите две години за общ ангажимент от приблизително 564 милиона евро (662 милиона долара) за някои от най-бедните оцелели живи днес.

В допълнение към фондовете, свързани с коронавируса, Германия се съгласи в наскоро приключилия кръг от годишни преговори за увеличаване на финансирането за социални услуги за оцелели с 30,5 милиона евро (36 милиона долара) до общо 554,5 милиона (651 милиона долара) за 2021 г., заяви Конференцията по исковете.

Парите се използват за услуги, включително финансиране на домашни грижи за над 83 000 оцелели от Холокоста и подпомагане на над 70 000 с други жизненоважни услуги, включително храна, лекарства, транспорт до лекари и програми за облекчаване на социалната изолация.

В резултат на преговорите с Конференцията по исковете от 1952 г. германското правителство е платило над 80 милиарда долара репарации за Холокоста.

Част от годишните преговори на Конференцията за искове включва и работа с Германия за разширяване на броя на хората, имащи право на обезщетение.

Тази година германското правителство се съгласи да признае 27 "отворени гета" в България и Румъния, като позволи на оцелелите, които са били на тези места, да получат компенсационни плащания.

Facebook започва да премахва съдържание, отричащо Холокоста

Facebook започва да премахва съдържание, отричащо Холокоста

Блокира "антисемитските стереотипи за колективната власт на евреите"