Германия е изправена пред пет трудни години на екологичен индустриален преход, който "ще натовари" хората, предупреди министърът на икономиката Робърт Хабек, като същевременно призова правителството си да одобри нови субсидии за запазване на индустриалната база на страната, пише "Политико".

В отговор на нов доклад на Международния валутен фонд, според който икономиката на Германия ще се свие с 0,3 процентни пункта тази година, Хабек каза пред германската обществена телевизия ARD в сряда вечерта: "Данните определено не са добри".

Германската статистическа служба вече предупреди през май, че страната е навлязла в рецесия. Някои от най-големите компании в Германия започнаха да се отказват от страната, предизвиквайки страхове от деиндустриализация.

Хабек твърди, че този спад може да се обясни с високите цени на енергията, които Германия усеща по-силно от други страни, защото разчита на евтиния руски газ. Високите лихвени проценти също забавят инвестициите и световната търговия, добави той, което засяга особено Германия като страна, зависима от износа.

Въпреки че подчертава, че няма "никаква причина" да се реагира на тези проблеми с "German Angst" — позовавайки се на лозунг, описващ страха и колебанието, стереотипно свързани с германците, изправени пред големи предизвикателства, Хабек по-късно в телевизионното интервю сам направи някои груби забележки.

"Също така не искам да пренебрегвам факта, че това ще натовари хората", каза Хабек. "Предстои ни голям период на трансформация до 2030 г.", през което време Германия ще премине от традиционна индустриална база, зависеща от изкопаеми горива, към зелени енергии като водорода, каза той.

Той се застъпи за държавна подкрепа под формата на таван на цените на електроенергията за енергоемките компании в международната конкуренция, "за да могат да издържат на предизвикателствата на трансформацията и да имат достатъчно пари за инвестиции".

Хабек, високопоставен политик от Зелените - партия, която има история на предлагане на дълг за решаване на проблеми - призна, че предложените енергийни субсидии, които той насърчава от месеци, все още нямат мнозинство в управляващата коалиция. Тя включва фискално консервативната Свободна демократическа партия (FDP) на финансовия министър Кристиан Линднер, заедно със Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц, която досега е била на страната на Линднер, като се противопоставя на плановете на Хабек.

И все пак Зеленият политик, който действа и като вицеканцлер, твърди, че по същество Германия трябва да реши дали да наруши правилата си за дълга - което е забранено за FDP на Линднер - или да рискува загубата на индустриалната си база.

"Въпросът е: Заемаме ли пари или вече нямаме индустрия?", коментира Хабек. "Не ни остава много време, иначе компаниите ще кажат: Ще инвестираме, но вече не в Германия."

Германия отделя 20 млрд. евро за производство на чипове

Германия отделя 20 млрд. евро за производство на чипове

Тайванска компания обмисля инвестиции в страната