Докато икономическото развитие на Германия компенсира зависимостта й от руския газ и петрол, конфликтът с Москва я принуди да преразгледа политиката си на преход към възобновяеми източници. Германия се промени, коментира Le Monde. За няколко дни четвъртата по големина икономика в света направи равносметка на несъстоятелния характер на своята външна политика: след нахлуването в Украйна от руската армия е ясно, че търговската и икономическа взаимозависимост между държавите не са достатъчни, за да гарантират мир и сигурност. Това е посланието, изнесено от социалдемократическия канцлер Олаф Шолц, министрите на екологията и либералдемократите (FDP) от неговата коалиция, както и от християндемократите. Това е основен пробив в германското разбиране за ролята на страната на международната сцена. Икономически гигант благодарение на своя износ, но резервиран и преди всичко пацифистки геополитически актьор, Германия беше свикнала след края на Втората световна война да се възползва от мира и сигурността, до голяма степен гарантирани от другите.

Тя беше убедена, че страна, с която има стабилни търговски отношения, не може да изневери на доверието й. Зелените и социалдемократите защитаваха идеята, че най-добрият начин да се гарантира мир е да не се участва във войната и усилията за въоръжаване. Един вид избягване чрез икономиката и морала на най-мрачните тенденции на глобалната геополитика.Тази доктрина, наречена " Wandel durch Handel " ("промяна чрез търговия"), доминира във външната политика. Страната извлече голяма икономическа полза от два изключителни фактора през последните двадесет години: силният китайски апетит за автомобили и машини, произведени в Германия и изобилието от евтини руски въглеводороди, доставяни по тръбопровод.

Германия обмисля да достави 2700 зенитни ракети на Украйна

Германия обмисля да достави 2700 зенитни ракети на Украйна

Федералният съвет за сигурност все още не е одобрил този ход

Взаимозависимостта, както се повтаряше в бизнес средите, е нормален компонент на икономически модел, който е много отворен към външния свят.Всичко това беше пометено от бомбардировките на Киев и образите на украинци, борещи се за свободата си.Не без емоция, германските депутати отляво и отдясно най-привързани към Wandel durch Handel , направиха акт на разкаяние. Основните партии подкрепиха плана за укрепване на германската армия със 100 милиарда, финансиран с изключителен кредит, както и решението за увеличаване на бюджета за отбрана на Германия до 2% от БВП. Санкциите ще засегнат икономиката и нейните основи. Това обръщане на приоритетите на Германия несъмнено ще доведе до преразглеждане на нейната зависимост от износа за Китай. Работодателите сами го признават: икономическият обмен вече не може да бъде независим от геополитиката.