Германия „обяви война” на „Ислямска държава” с предлагане на помощ на антитерористичната коалиция в Сирия и Ирак, съобщават световни агенции.

Германският кабинет одобри мандат за предоставяне на военна помощ в борбата срещу „Ислямска държава”, обявиха източници.

Берлин смята да изпрати многоцелеви самолети „Торнадо”, фрегата и 1 200 войници след молба на Франция за помощ, която беше отправена след терористичните атаки в Париж.

До шест самолета ще бъдат изпратени, които ще предоставят презареждане във въздуха и разузнавателна информация. Те няма да участват в преки мисии за поразяване на терористични цели.

В неделя германските военни обявиха, че въоръжените сили ще бъдат мобилизирани „много бързо” щом германските депутати одобрят мисията.

Долната камара на германския парламент ще гласува пакета утре. В сряда също британският парламент ще дебатира и ще гласува планове на правителството за въздушни удари на Великобритания срещу „Ислямска държава” в Сирия, тъй като страната до момента участва в операциите само в Ирак.

Междувременно германският военен министър изключи сътрудничество между германските въоръжени сили и сирийските правителствени сили във военната кампания срещу „Ислямска държава”.

Преди срещата на кабинета Урсула фонд дер Лейен защити плановете си.

Няма да има сътрудничество с Асад и няма да има сътрудничество с войниците под негово командване, уточни тя.