Германия е с рекорден дълг от 217,8 милиарда евро тази година, след като депутатите в Бундестага прокараха допълнителен бюджет в отговор на кризата с коронавируса, информира ДПА.

Допълнителните средства са за финансиране на мерките в подкрепа на потребителите и фирмите през следващите месеци.

Германия предотвратява масова безработица

Германия предотвратява масова безработица

Германия отново ще се отърве само с насинено око

Този допълнителен бюджет увеличава дълга на Германия спрямо БВП над 75%, което означава доста над заложения от Европейския съюз лимит от 60%.

През март Бундестагът одобри първоначални 156 милиарда евро за попълване на дупките в бюджета и временно отмени стриктните фискални правила на Германия. Тези пари бяха използвани за запълване на дупките в държавната хазна, причинени от намалените данъчни постъпления, както и за финансиране на първия пакет от помощи за германците.

Паузирането на така наречената "дългова спирачка", която е залегнала в германската конституция, беше удължено от депутатите на гласуване днес.

Също така е одобрена правителствена схема за изплащане на част от заплатите на освободените от работа. Германия намалява ДДС и въвежда бонуси от 300 евро за всяко дете. ДДС върху основни стоки ще бъде намалено от 19% на 16%. 25 милиарда евро пък ще бъдат отпуснати за малкия и среден бизнес.

Актуализираният бюджет е основан на последната оценка, че германското правителство ще събере около 40,5 милиарда евро по-малко от данъци през 2020 г. в сравнение с изчисленията от началото на годината.

Бундестагът също одобри планове за изплащане на по-голямата част от новия дълг от 2023 г. в рамките на 20 г., въпреки че някои икономисти смятат, че това е амбициозно, докато левите депутати изразиха тревога, че това може да доведе до свиване на разходите през следващите години.

Депутатите одобриха и планове за подпомагане на основната държавна пенсия от януари. От тази мярка ще спечелят около 1,3 милиона души, повечето са жени.